Gde za Prvi maj?

Još jedno proleće sa svim svojim čarima. Ptičice pevuše, trava polako zeleni, drveće procvetalo. Sve u svemu, divno vreme za boravak u prirodi. Mislimo da zaista nema boljeg bega od svakodnevice, kao što su dosadni časovi, naporni ispiti i kolokvijumi, ili “emocionalnog vampira” od šefa. E sad, za potpun doživljaj, moraš priznati neophodan je miris roštilja, dobro društvo i naravno dobra muzika.

Zamisli samo još i neku reku ili jezero, divan sunčan dan i to je to. Potpuna relaksacija.

Čekaj! Pa nama se bliži dan za to!

O da. Welcome to Prvi maj, ali na srpski način.

Šta je zapravo Prvog maja?

Pre nego što te upoznamo sa “tradicijom”proslave Prvog maja, (iako verovatno već znaš) hajde da te prvo upoznamo sa pravom istorijom obeležavanja Prvog maja.

Prvog maja se obeležava Međunarodni dan rada kada su se radnici prvi put pobunili i tražili svoja prava.

Da. Davnog 1. maja 1886. godine na ulicama grada Čikaga bilo je oko 40.000 radnika koji su zahtevali osmočasovno radno vreme. Naime, koncept njihovih zahteva svodio se na sistem “3×8“ tačnije: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati društveno socijalnog života.

Sve ovo izazvao je dnevni rad od 12 do čak 18 sati i život na ivici bede

Međutim, vlast je na demonstrante poslala policiju, posle čega je usledio žestok sukob u kojem je šest radnika izgubilo život, a njih pedesetak ranjeno. Petoro vođa štrajka je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Svega tri godine kasnije, tačnije 1889. Godine na prvom kongresu Druge Internacionale odlučeno je da će se svakog 1. maja održavati demonstracije dok god radnici i radnice ne izbore pravo na dostojan život i rad.

Već od sledeće godine taj dan je počeo da se slavi kao Međunarodni dan opšte solidarnosti radničke klase.

Poslednjih godina, Međunarodni praznik rada u svetu se obeležava raznim akcijama i demonstracijama, čija je suština borba za prava radnika, kraće radno vreme, bolje plate i zaštitu na radu.

Zanimljivost je i to da, iako je SAD kolevka ovog praznika, oni ne proslavljaju Prvi maj kao praznik. Razlog tome je to što su želeli da se razlikuju od SSSR-a koji je uzeo ovaj praznik kao okosnicu podrške radničkoj klasi (a svi znamo kakav je odnos ove dve zemlje).

Elem, verovatno te davne 1886. godine nisu verovali da će ikad postojati koncept freelancing-a i slobodnog formiranja radnog vremena. Ko zna, možda za 50 godina neće ni biti rada  kakav danas poznajemo.

Sada kada smo završili sa kratkim časom istorije, evo malih uputstava u tradiciju srpske proslave 1. Maja.

Kako se obeležava Prvi maj?…u Srbiji.

U Srbiji Prvi maj nema mnogo veze sa težnjama za bolji položaj radnika, već je u kalendaru više rezervisan kao dan za odmor i opuštanje (možda nije opravdano, ali šta je tu je).

Zato, pred tobom su kratki uputi u organizaciju Prvog maja.

Izbor lokacije

Prvo, biramo lokaciju. Ah da, pre izbora lokacije važno je imati žustru raspravu sa ortacima, devojkom ili familijom gde ići na uranak. Ukoliko nakon rasprave ostanete u dobrim odnosima i većinom izglasate mesto, idealno i po “pravilima” bilo bi da to bude neki proplanak, jezero ili bilo koji krajolik. Ipak, odlične lokacije su i seoski predeli ili iznajmljivanje vikendice ili splava na dan.

Čak, ukoliko među vama ima ljubitelja reke ali ima i onih koji bi birali kućni ambijent poput vikendice, idealan izbor za tvoju ekipu je splav.

Splavovi oaza za beg iz grada i uživanje u savršenom danu na reci, uz roštilj i dobro društvo.

Svi koji vole reku dobro znaju da su najlepši zalasci sunca upravo na reci. Dobro, i na moru ali sve u svoje vreme.

Zaista ćete imati utisak da se uopšte ne nalazite u gradskoj sredini dok uživate sklonjeni od gradske buke a zapravo je civilizacija na samo par koraka od Vas.

Pokret na “uranak”

Bez obzira da li birate jezero, neku livadu, splav ili seoski ambijent, spremite se da u prvomajsku zoru budete na svojoj destinaciji jer u suprotnom, propustićete “uranak”.

Uranak predstavlja ranojutarnji izlazak u prirodu, često neposredno pre izlaska sunca. Često se grupe organizuju pa noć pre “uranka” kampuju u šatorima ili vrećama pod vedrim nebom (ako naravno, vreme to dozvoli).

I da, obavezno ponesite neki izvor muzike. Bilo da je to gitara ili bluetooth zvučnik, tvoj je izbor. Istina je da su muzika, logorska vatra, šator, priroda, dobra hrana i ekipa događaji koji se uvek najduže pamte i dugo prepričavaju.

Šta se jede Prvog maja?

Mahom roštilji, ponekad i kotlić ali i pečenje jagnjetine ili svinjetine su tradicionalni prvomajski proizvodi. Ukoliko birate roštilj, biće vam potrebno umeće raspaljivanja vatre, meso i naravno, dobra volja.

Recimo, ukoliko birate splav kao destinaciju, često ćete tamo imati kompletnu prateću opremu, bukvalno kao u kući: od instaliranog roštilja ili ražnja pa do viljuške i tanjira. Čista šmekerica.

A ukoliko se odlučite za pečenje poput jagnjetine ili prasetine, imajte na umu da priprema ovog specijaliteta traje satima. Zato je  važno da se sa priremom pečenja  počne u uranak.

Malo prvomajske tradicije za kraj

U prethodnom delu teksta, utvrdili smo da Prvi maj zapravo predstavlja sećanje na borbu radnika za svoja prava. Demonstracije tog Prvog maja potpuno su promenile pogled na radničku klasu i na koncept tržišta rada i u velikoj meri definisale današnji sistem rada.

U Srbiji, Međunarodni praznik rada asocira na uranak, jutarnji izlet u prirodu, uz obavezan doručak na travi, koji se neretko pretvara u celodnevno roštiljanje i druženje.

Zato, ostaje enigma: zašto uopšte mi slavimo Prvi maj u prirodi kada ceo svet organizuje mirne proteste tada?

Slični običaji poput ovog, postojali su i pre nego što je 1. maj počeo da se obeležava kao praznik.

Uranak je običaj koji je karakterističan i za jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Vaskrs. Tog dana vernici ustaju rano kako bi prisustvovali jutarnjoj vaskršnjoj liturgiji, nakon čega bi neki u prirodi doručkovali uz tradicionalno tucanje vaskršnjim jajima.

Kako smo dugi niz godina bili pod vladavinom komunizma koji je branio propagiranje crkvenih praznika, nekako se ovaj običaj upleo u srž Pvomajskog praznika.

Običaj ranog ustajanja i odlaska u prirodu se, takođe, vezuje i Đurđevdan.

Naime, u srpskoj narodnoj kulturi, uranak se vezivao za uspomenu na đurđevdanski sastanak hajduka, u Prvom i Drugom srpskom ustanku  i to jutarnjim odlaskom školske dece sa učiteljima u prirodu, pevanjem rodoljubivih, hrišćanskih i tradicionalnih pesama, i igrom.

Dakle, bilo da idete na Prvi maj po ugledu na stare srpske običaje ili u znak sećanja na radničku borbu za pravdu, ne zaboravite da:

  1. pokupite otpad za sobom,
  2. obavezno pazite na vatru i
  3. ne sedajte za volan. Stay ekocool 😊

I? Gde ćemo za Prvi maj?

 

 / 

Prijavite se

Pošalji poruku

Moji favoriti